L’aigua termal més calenta de la Península Ibèrica
Per Laura Llansó, Cari Berbegal i Pau Montoliu
Per què hem visitat Caldes de Montbui?
Dins el nostre itinerari “Com utilitzem la química en les nostres decisions de consum” hem fet una sortida a Caldes de Montbui per conèixer de primera mà l’origen de les aigües minerals medicinals. El perquè de visitar aquesta població és perquè es troba sobre un aqüífer que està a 4 km de profunditat. La pressió que hi havia sota terra i les esquerdes de la zona van provocar la falla del Vallès en el seu origen. Degut a aquest col·lapse, l’aigua de l’aqüífer, que portava uns 10.000 anys sota terra, va sortir per les esquerdes fins a la superfície, donant origen a les fonts que hi ha actualment a Caldes de Montbui.
Com és que l’aigua és tan calenta?
Conforme l’aigua baixa fins a l’aqüífer, es va escalfant progressivament fins al punt d’arribar a uns 135 graus de temperatura. Aquesta aigua, malgrat l’alta temperatura, no s’evapora gràcies a la gran pressió de la terra que hi ha sobre l’aqüífer, la qual no permet que el vapor surti a la superfície obtenint aigua a una altísima temperatura en estat líquid. L’aigua, al tornar a pujar a la superfície es va refredant a poc a poc fins a trobar-se entre 70º i 80º, i és aquesta temperatura amb la qual arriba a les característiques fonts de Caldes de Montbui.
Les fonts termals
La font del Lleó és una de les fonts més importants de Caldes de Montbui ja que està situada a la plaça central de la vila.
L’aigua d’aquesta font surt amb un cabal abundant i constant a una temperatura d’uns 74 graus. Antigament, l’aigua d’aquesta font era utilitzada per cuinar: ajudava a pelar les plomes dels pollastres o a escalfar la llet perquè els iogurts fermentessin. En ser una aigua de propietat municipal, actualment només es pot agafar l’aigua amb un cubell per donar-li diverses utilitats casolanes.
El Safareig de la Portalera
Avui dia encara es troba el Safareig de la Portalera a Caldes de Montbui, un servei per als seus habitants. El Safareig de la Portalera era i és un lloc principalment dedicat a rentar qualsevol tipus de roba amb les aigües termals que caracteritzen el poble, encara que avui dia s’utilitza majoritàriament per rentar grans peces tèxtils. El safareig és també un lloc de socialització, ja que els veïns aprofiten per xerrar i tafanejar mentre renten les seves peces tèxtils.
Les termes de l’antiguitat
Les termes de Caldes de Montbui van ser construïdes pels romans fa 2200 anys. Actualment encara es conserven restes d’aquestes, tot i que hi ha una part d’aquestes que van ser reconstruïdesfa 60 anys. Les termes també eren un lloc de socialització i comercialització on es negociava per fer pactes entre comerciants- Per exemple, si hi havia una sobreproducció d’un aliment i el propietari d’aquest aliment el volia vendré en un altre territori, anava a les termes a buscar algú que el pogués ajudar en el transport.
Després de la caiguda de l’Imperi Romà, aquestes termes van ser considerades un lloc medicinal on tothom que hi anava sortia amb una bona salut garantida. Actualment, aquestes termes són un lloc turístic, unes ruïnes que es poden visitar.