TALLER DELS MUSEUS

Un any més, l’escola Pia de Sitges i la seva AFA amb col·laboració amb el Departament d’Educació dels Museus de  Sitges tornem a organitzar
el conjunt de tallers plàstics relacionats amb els museus de la vila i el seu patrimoni, així podem seguir oferint a totes les nenes i nens de totes les escolesl’oportunitat de gaudir de diferents activitats els dissabtes al matí en l’espai del mateix centre, una manera d’apropar i donar a conèixer els Museus de Sitges i el seu Patrimoni.

Aquest any els tallers que es duran a terme aniran dedicats a l’escriptora Lola Anglada i la seva col·lecció de joguines. Aquesta col·lecció es troba al Museu Romàntic (tancat temporalment per restauració de l’edifici). En cada sessió de taller els nens i nenes coneixeran a través de diferents tècniques plàstiques, el patrimoni i les joguines que formen part de la col·lecció, totes elles datades entre els segles XIX i XX.

Per desenvolupar la capacitat imaginativa i artística dels infants, apreciar i respectar el seu patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement, el Departament d’Educació dels Museus de Sitges proposa els següents tallers amb el títol de: Lola Anglada i les joguines Els tallers estan adreçats a nens i nenes de 5 a 11 anys i als pares i mares que també hi vulguin participar.

Tallers gratuïts i oberts als nens de totes les escoles

Prèvia reserva a : sitges.escolapia.cat
Informació 93.894.9534 Escola Pia de Sitges / 93.894.0364 Museus de Sitges

Tots els tallers es duran a terme a l’Escola Pia, C/ Sant Isidre, 19

5 de novembre, de 11h a 12.30h
El Calidoscopi Taller de construcció. Una de les joguines clàssiques d’arreu del món és el Calidoscopi. Instrument òptic, cilíndric, en el fons del qual hi ha fragments de vidre de color i miralls disposats de manera que apareix a la vista una figura de simetria radiada de múltiples colors que varia il·limitadament en agitar-lo.

17 de desembre, de 11h a 12.30h
Les figures del pessebre Taller de modelatge i pintura. La dona que renta, la vella que fila i el brau caçador que sempre vigila. La noia que porta la gerra i el pa i aquell pescador que al riu va a pescar. El vell que la terra remou amb catxassa i el que es beu el vi de la carabassa… Tots ells figures del pessebre. En aquest taller realitzarem petites figures de pessebre com el Caganer i els tres Reis de l’Orient.

14 de gener, de 11h a 12.30h
El trencaclosques Taller de dibuix i pintura. Ja sabeu que al Museu Romàntic podem trobar la col·lecció de nines i joguines antigues de Lola Anglada. La col·lecció està formada per més de quatre-centes peces i és una de les més importants d’Europa. Amb cartró, paper de carbó, llapis i colors farem un trencaclosques amb molta imaginació i creativitat.

11 de febrer, de 11h a 12.30h
Les baldufes Taller de construcció i pintura. Diu el diccionari que la baldufa és una joguina de fusta en forma de pera, acabada en una punta de ferro, que hom fa giravoltar sobre aquesta punta imprimint-li un ràpid moviment de rotació la baldufa balla. En aquest taller utilitzarem diferents tipus de material per fer les baldufes i aconseguir que girin i girin.

11 de març, de 11h a 12.30h
Els titelles Taller de construcció i pintura. Hi ha diferents tipus de titelles com són el titella de guant, el titella de fil o marioneta, el titella de tija, el titella portant, el de dit… totes elles donen vida a personatges a través dels moviments de les nostres mans. Al taller farem un titella articulable.
A partir d’una plantilla en forma de ninot, retallarem, dibuixarem i li donarem vida per interpretar diferents moviments.

15 d’abril, de 11h a 12.30h
El mòbil Taller manual i creatiu. Ja estem a primavera, al carrer dels museus, al Racó de la calma, ja han arribat les orenetes i ens faran companyia fins al mes de juliol que marxaran cap al sud per a després l’any vinent tornar altre cop. En aquest taller cada nen i nena farà un mòbil amb un conjunt d’ocells de colors units per fils o tiges articulades, suspès en equilibri.

13 de maig, de 11h a 12.30h
El Joc del Milió Taller manual i creatiu. Els orígens del joc del milió es troben en els billars casolans del segle XVIII, on els pals van ser fixats progressivament a la taula i els forats de les cantonades van ampliar-se a nous objectius enmig del tauler. Quan el jugador aconseguia ficar la bola en un determinat forat segons com la colpejava, aconseguia més o menys puntuació segons la dificultat. Nosaltres fabricarem la nostra pròpia màquina del milió o també conegut amb el nom de Pinball amb materials pràctics, palets de fusta, taps d’ampolla, cartrons i boles..

3 de juny, de 11.30h a 12.30h
El Diorama Taller de construcció. El diorama és un model tridimensional de paisatge que mostra esdeveniments històrics, naturalesa, ciutats, etc.
amb finalitats educatives o d’entreteniment. A la planta baixa del museu Romàntic hi ha tres sales amb diorames que representen escenes de la societat burgesa, i de la vida rural del segle XIX. S’hi poden representar paisatges, carrers, jardins, persones, animals, plantes, batalles, etc. En el taller utilitzarem una capsa de sabates per fer el diorama.