Catalunya té una rica tradició de jocs populars i tradicionals. Infinites maneres de distreure’s que han passat de generació en generació, d’altres que ja s’han perdut i algunes que s’han anat transformant amb el temps i ara es diuen diferents però tenen la mateixa base.

Totes, però, eren, continuen sent i poden tornar a ser bones maneres de divertir-se i de passar una bona estona principalment a l’aire lliure i sense haver de necessitar gaire res, trets que caracteritzen els jocs dels nostres avantpassats. I és que els nostres avis quan eren petits s’entretenien jugant amb coses senzilles que tenien a l’abast: boles, io-ios, baldufes, patacons, jocs de pilota, fet i amagar, la xarranca, saltar a corda, a les gomes, el mocador, un, dos, tres, pica paret…

Des de l’escola volem potenciar diversions en grup i a l’aire lliure perquè no es perdin. En els bondies d’aquesta setmana us volem proposar alguns d’aquests jocs. Avui, el joc dels cordills i saltar a les gomes.

Jocs de cordills

Originàriament, aquest joc formava part d’una cerimònia antiga per posar un parany al sol a la tardor, època del seu descens, perquè es pensava que aquest desapareixeria en pondre’s i, per tant, es tractava d’agafar-lo amb una xarxa per evitar que fugís i obligar-lo a sortir cada dia.

Des d’ençà, el joc ha tingut un llarg recorregut i ens pot servir per acostar generacions. Avis i nens hi poden jugar i encara avui, el veiem pels patis de l’escola.

Únicament necessita dos ingredients: cordills i paciència!

Aquí teniu una  proposta de 4  jocs de cordills:

  • el puny
  • polzes atrapats
  • el ratolí s’escapa
  • la mosca

Us deixem un arxiu  on es mostra com poder resoldre tots aquests jocs que podeu consultar clicant el següent enllaç i també us  en deiexem un vídeo

Saltar a les gomes

És un joc típic del pati de les escoles que continua vigent.  Per torns, cal fer saltirons per sobre unes gomes al ritme d’una cançó i amb diferents nivells de dificultat. El nombre de participants és il·limitat, tot i que es recomana que siguin un mínim de tres persones per poder subjectar les cordes ( també es poden posar cadires que subjectin la goma entre les potes).

Primer de tot, els dos jugadors que subjecten la goma se la col·loquen entre les cames a l’altura dels turmells i els jugadors l’han de saltar i fer una sèrie de passos.  La goma es juga amb diferents nivells de dificultat passant de jugar a nivell del turmell, al nivell del genoll i fins a l’alçada de la cintura.

Existeix gran nombre de cançons per acompanyar els salts sobre la goma i els  exercicis poden consistir en:
  • Trepitjar la goma o les dues gomes amb un peu o amb els dos peus.
  • Passar el peu o la cama per sobre de la goma.
  • Enrotllar i desenrotllar la goma a la cama.
  • Saltar amb els dos peus al centre o deixant un fora.

Podeu veure’n exemples en el següent enllaç.

Ja podem practicar, des de casa o en el pati de l’escola !