Com afecta la química a les nostres decisions de consum? Aquesta és la pregunta que els alumnes de 3r d’ESO han hagut de respondre al final de l’Itinerari d’Aprenentatge (IA) realitzat les darreres setmanes a la quarta planta de l’Escola Pia de Sitges.
Després de respondre unes preguntes inicials i de formular diverses hipòtesis de treball, els estudiants, organitzats en equips cooperatius, han hagut d’investigar l’impacte de la química en molts productes d’ús comú, com ara les aigües minerals, els xampús o iogurts.
Sempre de manera cooperativa, amb càrrecs definits i coavaluats, els alumnes han utilitzat diverses tècniques de gestió de debat (llapis al mig, estructura 1-2-4,…) per avançar en les seves investigacions, supervisades i guiades en tot moment per docents experts en la matèria.
Experiments i visites a experts
L’Itinerari d’Aprenentatge ha comptat també amb una part molt pràctica, en la que els joves de 3r d’ESO han pogut fer experiments controlats sobre els canvis que produeixen productes químics en aliments, com ara la col llombarda, o sucres com la lactosa.
A més, els estudiants també han pogut visitar l’empresa Vichy Catalan (Caldes de Malavella), on se’ls ha mostrat la diferència entre l’aigua sense mineralització i la que conté minerals.
Exposat al Dia de la Ciència al carrer
Amb tota la informació recollida durant la IA, els grups de treball han hagut d’elaborar un pòster científic i presentar-lo davant tota la classe. El millor treball serà exposat en la propera edició del Dia de la Ciència al carrer, que se celebrarà durant el primer trimestre del curs 2024-2025.