Què els passa a les abelles?

/, Relació Entorn/Què els passa a les abelles?

Aquesta setmana coincideixen dues efemèrides que mariden d’allò més bé: El Dia Internacional de les Abelles (el 20 de maig, dimarts) i el Dia Europeu dels Parcs Naturals (el 24 de maig, diumenge). És un bon moment per reflexionar i aprendre més sobre la importància de la biodiversitat i sobre com cuidar els ecosistemes i les espècies que hi viuen.

Einstein ho va deixar clar “si les abelles desapareixen del planeta solament ens quedarien 4 anys de vida”.  El paper que juguen les abelles en el medi ambient és fonamental ja que la seva labor de pol·linització és insubstituïble. Sense pol·linitzadors un terç de la nostra alimentació desapareixeria, i el que és encara més greu, també ho faria part del farratge que alimenta als bestiars que mengem. 

Des de fa uns anys l’alarma no cessa, s’estan perdent les colònies d’abelles. Les causes de la seva mort són diverses, la contaminació de l’aire, tant pel percentatge de CO2 com per les ones magnètiques enviades per les antenes de telefonia mòbil. 

Les abelles són importantíssimes per les seves funcions dins els ecosistemes. ( si en voleu saber més, us enllacem: per què són importants les abelles? ) A més de formar part de la dieta d’altres éssers vius, pol·linitzen les plantes per tal que es segueixin reproduint. Molts dels cultius que ens alimenten son pol·linitzats per les abelles. Així, gràcies a elles, els boscos també prosperen.

Els boscos o espais naturals també cuiden les abelles, doncs contenen una gran diversitat de plantes que la gran diversitat d’abelles que existeix necessiten per viure. No hem d’oblidar tampoc el paper dels parcs naturals com a captadors de CO2, i per tant com una ajuda contra el canvi climàtic, que és tant enemic de les abelles com nostre.

Us enllacem articles i activitats per parlar-ne amb els nens i nenes i us recomanem  una sèrie de recursos que l’ alumnat pot explorar des de casa.  

Què els passa a les abelles? : Aquest vídeo explica molt bé i de manera molt divertida la importància de les abelles, què els hi està afectant i què podem fer per millorar la situació.

Les abelles de la mel : Un pdf que conté un conte il·lustrat que explica la vida de les abelles i que s’acaba amb algunes xifres sobre les abelles i un glossari.

Dibuixem abelles amb  Let it bee:  Let it bee és una entitat dedicada a la fabricació d’hotels d’abelles i que també ofereix xerrades i tallers. A la seva web podeu trobar propostes en les que podeu participar online com un concurs de dibuixos d’abelles.

Com podem treballar els parcs naturals des de casa?

Coneix el Delta del Llobregat amb una webquest: webquest interdisciplinària per a cicle superior de primària que us convida a apropar-vos, d’una manera diferent, a la bellesa del territori. 

Passejades virtuals per al bosc: estan naixent moltes iniciatives relacionades amb fer passejos virtuals per indrets del planeta. De moment no tenim a l’abast passejades virtuals per als nostres parcs naturals però podeu visitar un bosc europeu en aquesta plataforma o bé, si teniu les ulleres de realitat virtual per a posar-hi el mòbil, descarregar-vos la app VR Forest Relaxation Walking

Informació sobre els parcs naturals de Catalunya: aquí trobareu informació sobre tots els parcs naturals de Catalunya. Potser podem investigar quin parc natural tenim a prop i començar a planificar alguna ruta per a quan els puguem visitar. I si ho convertim en un projecte personal o en grup? Podem treballar la cerca d’informació, la lectura i representació de mapes, l’escriptura, les capacitats organitzatives, la salut…

Per als més petits, us enllacem un vídeo que de ben segur els agradarà i els ajudarà a entendre la feina que fan les abelles, i a totes i tots us recomanem la pel·lícula BEE MOVIE. 

2020-05-19T06:24:57+00:00 00 General Escola, Relació Entorn|