La prestigiosa ESCAC imparteix un taller de documentals a 4t d’ESO

/, Alumne com a protagonista, Estil Propi/La prestigiosa ESCAC imparteix un taller de documentals a 4t d’ESO

Els alumnes de la matèria de Visual i Plàstica de 4t d’ESO participen en un taller de 25 hores que porta el nom de «Narrativa audiovisual de documental». Aquest taller ve de la mà de Cine Base, un programa que pertany a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya que té com a objectiu implantar la narrativa audiovisual dins les aules d’ESO i Batxillerat. Així, part dels continguts sobre llenguatge audiovisual de Visual i Plàstica es treballen de forma teòrico-pràctica amb especialistes de l’àmbit audiovisual.

Durant quatre matins els alumnes comparteixen aula amb Roi Carvajal, professor de fotografia del Màster de Documental que s’imparteix a l’ESCAC, qui planteja el taller a partir d’exemples pràctics que aprofita per explicar l’ànima de les produccions audiovisuals: aprendre a narrar a partir d’imatges. «La narrativa audiovisual és el més important, la pedra angular de tota peça cinematogràfica. Sense un bon guió, no hi ha una bona pel·lícula», afirma Roi Carvajal, qui recorda que «el cinema va començar amb el minut de Lumière i amb Nanook de Flaherty, tots dos documentals. Per tant, el documental és un gènere perfecte perquè aprenguin narrativa audiovisual».

Els alumnes realitzen anàlisis d’imatges i fotografies, aprenen continguts com ara la planificació, la composició, els moviments de càmera, les angulacions i la il·luminació. Amb tota aquesta informació, i després de fer molts exercicis pràctics, han de realitzar un documental en equip, amb tot el que comporta: fer el guió, gravar i editar el documental. Quant a la temàtica, poden triar entre gènere, la pròpia imatge a les xarxes socials, immigració i medi ambient. Els alumnes delimiten el tema escollit, i tenen llibertat per oferir-ne el seu propi enfocament.

En opinió de Marga Miret, professora de Visual i Plàstica, «el nivell del treball realitzat pels nois i noies té una qualitat molt bona i la motivació dels alumnes és molt alta. En Roi tracta els alumnes com si fossin estudiants del Màster i s’implica el taller com si estigués treballant amb nois i noies de l’ ESCAC».

Aquesta és una experiència que els alumnes estan trobant del tot positiva perquè «aprenem molt i és interessant que vingui algú de fora a explicar part de la matèria. El professor ens dona pautes per fer vídeos i ens els corregeix. S’espera de nosaltres que el documental final tingui qualitat i sigui el més professional possible», comenta l’alumna Abril Calle. Per la seva banda, Devon Gómez, alumne també de 4t, afirma que «aquest taller em fa pensar i aprenc molt; jo tinc interès pel cinema i potser al futur em dedicaré a això. L’enfocament és molt pràctic i des que vam començar fins ara hi ha hagut molta evolució en els nostres exercicis».