En el bondia d’avui seguim amb la proposta de jocs tradicionals d’arreu, per tal de recuperar-los i passar grans estones amb ben poca cosa. 

Joc de les xapes

Qui no ha jugat mai amb xapes? Què emocionant és trobar aquella xapa diferent: sense doblegar, de colors vius i amb un logotip poc conegut.

Aconseguir aquest tipus de material de rebuig no té cap secret: a qualsevol bar us en regalaran una bossa plena si els dieu que us les vagin guardant.

Per jugar a xapes necesitarem ben poca cosa: guix, si juguem sobre ciment, o un palet per delimitar l’espai de joc, si juguem sobre terra.

Les xapes necessiten d’una preparació prèvia totalment voluntària (però molt recomanable), que és tot un ritual: es tracta d’omplir el revers de les xapes amb una mica de cera calenta d’espelma o una mica de plastilina. Amb això aconseguim donar una mica de pes i major estabilitat en els desplaçaments.

A continuació, us suggerim un ventall de jocs amb xapes molt divertits i que podeu posar en pràctica en espais no gaire amplis. 

 

Jocs amb bales

 

Les bales són peces esfèriques de petites dimensions, generalment de pedra o de vidre, es juga donant força amb els dits a una bala i procurant fer-la trucar amb les altres. El joc de bales és un joc tradicional practicat pels infants de moltes èpoques i de països diversos. Reben diversos noms segons les contrades: bales, bolles, sambeques, cimques, mèrvels, cascarines… Les maneres de jugar a bales o a bolles són variades, amb normes particulars transmeses oralment.  Podríem dir que, per jugar a bales, ja existeixen les bales, i que no cal utilitzar material de rebuig, però tenir una bala de ferro pot ser  tot un tresor ! 

Per jugar a bales, com passava amb les xapes, no es necessiten gaire coses: disposar d’un terreny de joc de terra on poder resseguir o foradar, i potser una caixa de sabates. Us deixem enllaçades algunes idees per jugar i que us ajudaran en el desenvolupament del joc:

Desitgem què en gaudiu !