CONSUMIDORES O CONSUMIDES?

Ja fa unes setmanes que se’ns convida a consumir. Que si el Black Friday, el Cyber Monday… S’acosten les festes de Nadal i és fàcil excedir-se comprant coses. Però també hi ha projectes que ens mostren alternatives a tant de consum, propostes més solidàries… Li hem demanat a l’Àngels Doñate, periodista i escriptora, que ens escrigui unes línies com a proposta de reflexió sobre el que és més valuós, sobre el que podem fer per les altres persones, sobre com podem contribuir a fer una societat més equitativa, justa i convivencial, sobre les conseqüències que tenen sobre el medi ambient les nostres actuacions i decisions.

CONSUMIDORES O CONSUMIDES?

Segons el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) un 20% de la població, en què sens dubte estem inclosos, gasta el 80% dels recursos del món.

Canviem la mirada. Imagineu quantes hores, diners i esforços dediquem a consumir per aconseguir gastar tots aquests recursos? Invertim el nostre temps a aconseguir diners per comprar objectes i consumir experiències però… no tindrem temps per gaudir-les ni gaudir dels nostres i de nosaltres.

I sabeu quants recursos naturals consumim, fem malbé o esgotem per produir tot això? Darrera de cada objecte, de cada producte, hi ha litres d’aigua, llum, potser plantes o minerals, benzina pel transport… Per no parlar de l’esforç i energia de moltes persones, que de vegades, treballen en situació d’explotació.

Consumidores o consumides?

Ara, arriba Nadal. Temps de compartir amb els que estimem i ens estimen, temps de festa però també descans, temps per gaudir de les coses i gestos petits i de fer llistes de bons desitjos pel 2021. I com bé sabem totes, temps de regals i compres.

I si de veritat canviem la mirada? Mirem de manera conscient, solidària i responsable aquí i ara, al nostre planeta i a la resta de persones que hi vivim. Mirem de manera generosa amb les properes generacions. I si fem que el nostre Nadal no sigui un Nadal consumista ni consumit sinó compartit i celebrat? Que aquests dies, quan comprem, mengem, regalem… ho fem amb aquesta altra mirada.

Busquem aquell detall especial –potser a una botiga del barri? Potser a una fira d’artesans o a una cooperativa solidària?-, fem aquell gest autèntic –somriures, manualitats, pastissos…- o compartim aquell moment únic amb els i les que estimem. 

About Àngels Doñate

Àngels Doñate és periodista i escriptora. Treballa a la Fundació Educació Solidària i l’Àrea de Participació de l’Escola Pia de Catalunya. Forma part del projecte d’agermanament de l’Escola Pia Sitges amb les Escuelitas de Tareas de Mèxic. Contact:  More Posts