22 d’abril, dia de la Terra.

/, Relació Entorn/22 d’abril, dia de la Terra.

Avui 22 d’abril se celebra en molts països d’arreu del món el dia de la Terra. Així doncs, és una bona oportunitat per reflexionar i prendre consciència dels problemes que afecten el planeta en què vivim, com la contaminació, el canvi climàtic o la pèrdua de biodiversitat, entre d’altres, fent-nos més conscients de la necessitat d’emprendre mesures per mitigar-los. En aquest Bon Dia especial d’avui volem reflexionar i donar-vos algunes pautes de com treballar-ho amb els infants.

Sabem que seguir uns bons hàbits de consum és essencial i per això, cal anar més enllà i educar els nens i nenes perquè aquest sigui el seu model, tant a la família com a l’escola.

El consum responsable és una actitud. Implica fer un consum conscient i crític, tant a l’hora de comprar un producte o contractar un servei, com en l’ús eficient dels recursos. Serem consumidors responsables si en adquirir productes o serveis ens guiem per criteris socials i mediambientals.

El consum responsable es resumeix a ensenyar dues màximes als petits: consumir menys i d’una manera més sostenible. Però hi ha molts més consells que podem posar en pràctica plegats família i escola:

1. Donar exemple.

L’exemple és la millor escola, doncs els adults  som el principal model en el qual es fixen els més petits a l’hora d’adquirir pautes i hàbits de conducta. 

Per això és indispensable que siguem conscients d’aquest aspecte i assumim amb responsabilitat el nostre paper com a referents.

2. Eduquem-los jugant.

Des de l’escola són moltes les reflexions i tallers que  fem des dels Bondies, la tutoria, les sortides, les xerrades, etc. Les famílies els podeu apuntar a tallers o a activitats on es realitzin jocs sobre consum… o per què no fomentar-los vosaltres mateixos a casa: jugar als comerços, fer joguines amb materials reciclats, etc.

3. Ensenyem-los a consumir menys.

Els podem ensenyar a fer la compra fent que es qüestionin què és prescindible i què no. Així, hem d’explicar-los que és fonamental  consumir menys, perquè el reciclatge no és la solució a les tones de residus que generem.

4. Comprem productes sostenibles.

Quan fem les compres ensenyem als nens a triar els productes pel seu preu i la seva qualitat, però també perquè són respectuosos amb el medi ambient. Alguns exemples, poden ser: adquirir articles amb envasos lleugers (no sobreenvasats), optar pels productes a orri, substituir les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses reutilitzables, cistelles, cabassos…

5. Fem-los  protagonistes.  

Als petits els encanta ajudar i col·laborar. I realment contribueixen a transformar els costums familiars, ja que , en moltes ocasions són ells els que volen fer a casa allò  dut a terme a l’escola. Preguntem-los, deixem que ens ensenyin i expliquin com creuen ells que s’ha de consumir, són algunes pautes per donar-los el protagonisme.

6. Ensenyem el poder dels gestos senzills.

Pares, professors i institucions no ens cansem de repetir-ho: apagar les llums, tancar les aixetes per estalviar aigua, baixar la calefacció… Cal incidir en això i explicar als nens que el fet d’estalviar electricitat, calefacció, aigua o combustible fa que millori també la qualitat de vida de la col·lectivitat.

7. Ensenyem la importància d’esperar.

Cal explicar a un nen que, abans de comprar alguna cosa que li agradi, ha de deixar passar un temps per saber si de debò ho vol o és un caprici passatger. Així mateix, hem d’ensenyar-los a esperar per aconseguir-ho.

8. Consum més solidari.

En adquirir un producte els hem de mostrar  la importància d’adquirir productes solidaris, ja que aquests articles són elaborats per empreses que compleixen amb els drets humans i la justícia social.

9. Per últim: Encara que ens semblin petits, parlem-los de l’impacte ecològic. Ells i elles també hi voldran col·laborar!

Després de reflexionar amb els nens i nenes, ens agradaria recomanar-vos uns quants videojocs, que també poden ser una eina educativa amb la què els infants i joves aprenen tot divertint-se. A més, aquests, ofereixen una bona plataforma d’assaig i error per aprendre conceptes i estratègies per aconseguir un món més sostenible. Tot seguit us els llistem i us deixem els enllaços informatius.

World Rescue és un joc-app per mòbils o tauletes inspirat en els ODS (Objectius pelDesenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides). És un joc narratiu basat en la recerca científica adreçat a infants i adolescents. World Rescue els jugadors o jugadores s’han d’identificar amb un dels joves herois i heroïnes que viatgen per tot el món ajudant a resoldre problemes a nivell comunitari com les malalties, la desforestació, la sequera, la contaminació, els desplaçaments, la pobresa….per aconseguir un món més sostenible.

ECO és una aventura gràfica  on els personatges es troben en un planeta imaginari que està a punt de xocar amb un meteorit. És un joc de supervivència i simulació en el què els jugadors/es es nodreixen del medi ambient per fabricar les seves pròpies creacions. Cada acció que fan, però,  afecta directament al ric i divers ecosistema que els envolta.

Misión Posible és un joc online en el què es converteixen en un super heroi o super heroïna per   corregir els efectes negatius dels gasos d’efecte hivernacle derivats de l’activitat humana. Tindran super poders i hauran de resoldre diverses proves i mini jocs per anar ensenyant als habitants del planeta Terra a revertir la situació. És un joc impulsat pel Ministeri Espanyol de Medi Ambient i la Creu Roja i per tant, s’hi pot jugar en castellà. Per jugar-hi, només cal anar al web del joc i començar!

 

Urban Climate Architect és un joc online que permet crear la teva pròpia ciutat respectuosa amb el medi ambient i no contaminant. Podeu dissenyar-la construint cases, cotxes, parcs, estanys, oficines, indústries, etc… i descobrir com afecten les nostres accions a la contaminació de la ciutat. Per començar a jugar, només heu d’entrar al web del joc i triar un dels tres escenaris proposats.  És un joc íntegrament en anglès o alemany i ha estat promogut i creat per la Universitat de Hamburg.

Climántica és un joc online de simulació promogut per la Xunta de Galicia que es pot jugar de manera gratuïta en castellà, anglès o gallec. El seu objectiu principal és crear consciència entre els joves sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Jocs d’en Doll és un joc online promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya per tal de sensibilitzar els infants sobre el consum responsable, el reciclatge i l’estalvi energètic. Haureu d’acompanyar en Doll, la mascota del joc, en el seu descobriment d’una casa on hi ha diversos aspectes que no acaben de funcionar. L’haureu d’ajudar a buscar les eines que necessita i a resoldre enigmes i proves per ajudar a que el funcionament de la casa sigui més sostenible. Per jugar-hi només cal que entreu al web del joc i podeu jugar-hi en català.

Visions 2050 és un joc online que permet explorar el funcionament de pobles i ciutats del futur. Cada jugador pot experimentar què passaria en funció de les seves expectatives de l’evolució de la població, l’economia i la tecnologia. Tot experimentant podeu arribar a crear 3.814.697.265.625 escenaris alternatius! Però haureu de tenir present que l’objectiu principal és disminuir en un 50% les emissions de diòxid de carboni abans del 2050. És un joc elaborat per la Fundació Ersília amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Els escenaris de futur es basen en els models de previsió elaborats per la Comissió Europea i hi podem jugar en català.

Arctic Melting Down és un joc-app per mòbils o tauletes gratuït i descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions. És una aventura gràfica clàssica amb el surfista Kepa Acero com a protagonista i aventurer. Viatja per les regions de l’Àrtic i naufraga. En Kepa aconsegueix arribar a la costa però allà haurà d’investigar per tot el poble per aconseguir que algú l’ajudi. A partir de la seva investigació anirà descobrint els terribles efectes del canvi climàtic sobre l’Àrtic i la dura vida dels seus habitants.  Es pot jugar en castellà o en anglès.

Plan It Green: The Big Switch és un videojoc per a PC de simulació en el que els jugadors i jugadores aprendran a desenvolupar i gestionar una ciutat ecològica i sostenible. Hauran de documentar-se per poder entendre les conseqüències de totes les seves decisions. Només es pot jugar en anglès i es pot descarregar a través del Facebook. És un joc creat per National Geographic, de la que també existeix una versió reduïda onlinePlant it Green: Generation Station. Proveu la versió online per descobrir com funciona. 

Consumópolis és un portal amb informació i activitats sobre el consum responsable promogut per la Dirección General de Consumo del Ministerio de Sanidad que té per objectiu oferir a la comunitat escolar una eina pràctica i dinàmica que contribueixi al desenvolupament integral dels actuals i futurs consumidors per una societat més justa, sostenible, solidària i responsable. En aquest portal hi trobarem un concurs escolar, fitxes pedagògiques i una zona de jocs. A la zona de jocs de Consumópolis podem trobar mini-jocs online que poden ser d’utilitat per acabar d’entendre alguns conceptes relacionats amb el consum i els residus. Aquest lloc web està en castellà, català, euskera, gallec i valencià.

WWF Free Rivers és un joc-app per mòbils i tauletes descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions i creat per la World Wildlife FundationEn aquest joc podreu explorar els rius del món a través de la realitat augmentada, i descobrireu per què els rius són importants pels humans, els animals que hi viuen i l’equilibri ecològic. A partir del punt de vista d’ocell, els infants o joves poden descobrir diversos hàbitats i veure els efectes negatius de la contaminació i la mala gestió ambiental en els animals, les plantes i els humans que hi viuen. El narrador proposa solucions i reptes que s’han de resoldre de manera global. Només s’hi pot jugar en anglès.

Grow Garden és un joc-app per mòbils i tauletes gratuït i descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions en el què us convertireu en grans jardiners i haureu de gestionar el nostre hort de manera sostenible i ecològica. Fabricareu compost, plantareu a l’hort i veureu com les llavors germinen, com creixen les plantes  i de què s’alimenten tots els animals i microorganismes. Si aconseguiu fer un bon compost les vostres hortalisses tindran més bon gust i seran més nutritives. Es pot jugar a partir de 5 anys.

Climate Kids és una plataforma de mini-jocs online creada per la NASA especialment pensada per a infants i adolescents. Són jocs sobre canvi climàtic, fenòmens meteorològics, contaminació, ecosistemes aquàtics, reciclatge, energia, vida sostenible i molt més. Només es pot jugar en anglès.

Juguem, divertim-nos, aprenem i canviem el món!

 

2020-04-22T09:01:55+00:00 00 General Escola, Relació Entorn|